Goede voornemens van jonge dokters

02 jan 2019

Het jaar is nog maar net begonnen en dat betekent tijd voor goede voornemens. Weten waar je heen wilt. Of juist helemaal niet. Want kiezen is niet altijd makkelijk in een wereld vol mogelijkheden. We vroegen drie jonge artsen aan het begin van hun carrière naar hun dromen, ambities, maar ook twijfels over de te maken keuzes in 2019. 

 

Naar het einde van de wereld
Josien Hazelaar, arts-assistent cardiologie: “In 2019 ga ik naar het einde van de wereld verhuizen, nou ja, het einde van Nederland dan, en zelfs dat niet helemaal. Verhuizen naar Groningen! Nieuwe stad, nieuwe mensen, gezelligheid, koffietentjes en kroegjes, verstopte winkeltjes en knusse straatjes. Ik hoop het allemaal te gaan ontdekken. Bij een andere stad hoort ook een nieuwe baan. Met het oog op een toekomst als huisarts: wat zal ik doen? Ga ik voor een snijdend, beschouwend of sociaal vakgebied? Ga ik voor eerstelijns ervaring of blijf ik in het ziekenhuis? Praktische regelmatige werktijden of lekker nog even uitslapen met avonddiensten? Parttime misschien? Met een artsentekort op veel plekken maak ik me geen zorgen over óf ik een baan krijg, maar de keuze wordt er niet kleiner op. Bij alle vakgebieden valt er wel veel te leren. Mijn doel: een net zo leuke en gezellige plek als mijn huidige baan bij de cardiologie in Apeldoorn! De sfeer en collega’s maken de plek. Op naar het nieuwe jaar, met een glimlach.”

 

Bezinning, palmbomen en een leuke nieuwe werkplek
Casey Grandbois, assistent neurochirurgie: “Het aanbreken van een nieuw jaar is altijd een uitgelezen moment om stil te staan bij het afgelopen jaar en om plannen te maken voor de toekomst. Ik kijk terug op een leerzaam, waardevol en indrukwekkend jaar bij de neurochirurgie in Amsterdam. Toch is het ook weer even zoeken omdat mijn toekomst toch niet bij dat specialisme bleek te liggen. Wat betreft de plannen voor 2019?  Allereerst is het tijd voor bezinning, zodat ik een weloverwogen keuze kan maken voor mijn volgende nieuwe uitdaging. Een fascinerende en fijne werkplek, waar ik de ervaringen en lessen van vorig jaar mee naartoe kan nemen en met veel energie het vak van dokter in de praktijk mag brengen. En als dat op de rails is, dan volgt hoogstwaarschijnlijk een welverdiende vakantie! ‘S ochtends lekker duiken en daarna heerlijk een stapel boeken verslinden in de schaduw van een palmboom op een tropisch strand. Kortom, mijn goede voornemen voor dit nieuwe jaar: hard werken en volop genieten van de bijzondere momenten die het artsenberoep met zich mee brengt. We gaan er weer een fantastisch jaar van maken!”

 

De link leggen tussen geneeskunde en organisaties
Annemieke van Vliet, AIOS Bedrijfsgeneeskunde bij Arbo Unie: “2019 is het jaar waarin ik het eerste opleidingsjaar afrond en verder ga met het tweede jaar om bedrijfsarts te worden. Nog steeds sta ik achter de keuze om bedrijfsarts te worden. Mijn voornemen voor 2019 is om me nog verder te verdiepen in de breedheid van het vak: werkplekonderzoeken, Preventieve Medische Onderzoeken, verzuim- en re-integratiespreekuren,, keuringen, etc. Maar zeker niet te vergeten: in gesprek gaan met werkgevers en meedenken over preventie. Die maatschappelijke betrokkenheid en de link leggen tussen geneeskunde en organisaties, is immers wat me al tijdens de geneeskunde studie aantrok om de bedrijfsgeneeskunde in te gaan met het behalen van mijn artsendiploma. Een ander voornemen is het behouden van mijn werk-privé balans. Als AIOS Bedrijfsgeneeskunde houd ik genoeg vrije tijd over voor ontspanning en sociale contacten onderhouden. Proost op het nieuwe jaar.” –

(Wil je je oriënteren op bedrijfsgeneeskunde? Arbo Unie biedt ook een traineeship voor artsen aan)